tisdag 4 september 2012

ÖVERKONSUMTION – ETT GLOBALT PROBLEM


Överkonsumtion; ett välbekant uttryck för vissa, helt okänt för andra. Vad det innebär är, som namnet antyder, att vi konsumerar mer än vad jorden klarar av att reproducera. Det i sig kommer leda till underskott av material och som på lång sikt leder till total avsaknad av nödvändiga resurser för vår överlevnad såsom träd, vatten och atmosfär.


2010 publicerade GFN (Global Footprint Network) en artikel om länders klimatpåverkan. Vi i Sverige låg på 14e plats om man tog hänsyn till befolkningsmängden. Om alla i världen lever som vi gör i Sverige idag skulle vi behöva 3,78 jordklot för att försörja hela världens behov.  Som tur är gör inte alla i världen det, då hade klimathotet varit ett betydligt större problem än vad det är idag.
Globalt sett konsumerar vi 30 procent mer än vad jorden kan återskapa. Alltså behöver vi 1,3 jordklot för att kunna reproducera lika mycket som vi konsumerar och vid 2030 räknar forskare med att vi kommer behöva två jordklot. Detta mäts genom att beräkna jordens biologiskt produktiva yta (t.ex. Skog, åkermark och fiskevatten) som går åt till vår konsumtion.

Detta är ett ständigt ökande problem då tidigare underutvecklade länder har en explosionsartad ekonomisk tillväxt, framförallt Kina vilket gör att klimatpåverkan bara kommer öka då över en miljard människor snart kommer kunna bidra till konsumeringen på ett sätt de inte var tidigare. I och med detta kommer den globala påverkan att öka drastiskt (Se bild nedan)



Det finns sätt att minska vår globala påverkan. Ett uppenbart sätt är att välja miljömärkta varor vilket, som namnet antyder, är producerade på ett mmiljövänligt sätt. När det gäller mat är KRAV-märkningen det man ska leta efter och om man vill vara miljövänlig när man handlar möbler eller annat som innehåller tropiskt trä finns FSC-märkningen. Att minska sin köttförbrukning är också ett väldigt bra sätt att minska vår miljöpåfrestning.

Hur stor miljöpåverkan har du? Gör testet här


1 kommentar:

  1. Fan vilket bra inlägg. Jag försöker mitt bästa att göra så mycket som möjligt för att dra ner på min konsumtion (ber bara mamma handla mat som jag verkligen ska äta, stänga av lampor, cykla, handla lokalt) men det känns som att man hade kunnat göra så mycket mer. Tänker alltid på matrixreferensen att människan är det enda djuret som förbrukar mer än vi behöver. Den enda andra arten är virus, osv. Varför är vi så korkade? Beror mest troligt på egoism-tesen som vi diskuterat med Charlie.

    SvaraRadera