tisdag 28 augusti 2012

"Vår religion"

Efter att ha läst ett inlägg på en blogg så var det en sak jag märkte. Det var inte det uppenbara felet att plagget i fråga inte ens liknar en burka utan att hon använde uttrycket "vår religion" och ställde mig frågan; Vems religion menar hon egentligen?
I ett land där över hälften* av befolkningen är ateister, agnostiker eller icke-troende och där uppskattningsvis 20% är utövande av kristendomen hur kan man säga att något passar in i "vår religion" eller inte?
År 2008 var det 110 000 medlemmar i olika islamiska föreningar i Sverige och detta antal är ständigt ökande medan antalet medlemmar i Svenska kyrkan minskat med över en miljon sedan 1972 och med över 200 000 sedan 2008 och trenden ser ut att fortsätta. (http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=645562)Det jag vill komma till är ifall den kristna tron fortfarande ska spela så stor roll som den gör idag? 
Även om kyrkan inte längre har någon direkt makt som den hade på medeltiden påverkar den fortfarande. Det faktum att vissa bara träffar sina släktingar långt borta för att fira födelsen av en man de inte aktivt tror på och ställd i ett hörn förmodligen skulle förneka eller i alla fall tveka på. Sedan kommer ju självklart påsken, och konfirmationen, och dopen, och vigseln, och pingsten (som fantastiskt nog inte är en röd dag längre). Allt detta leder till en konstig konflikt i logik. 
Vi firar alltså något vi egentligen inte tror på, vi skulle alltså lika gärna kunna ha ramadan, pesach (dessa ord är för övrigt understrukna som felstavade i svenska rättstavningen från Google)eller andra högtidliga religiösa ceremonier. Men det har vi inte. Varför?
För att vi sedan barns ben fått positiva minnen av det som barn och länkat presenter, skolavslutningar(att vissa skolavslutningar i kommunala, icke-kristna skolor tagit plats i en kyrka är skandal. Men ska prata om det i ett senare inlägg), och att träffa släkt och vänner till kristendomen och till de ceremonier som den medför. 

Men det skadar ju ingen, och du måste hålla med om att det är roligt att få presenter?
Ja. Presenter är roliga och det skadar ingen, men det gynnar ingen heller förutom den Svenska kyrkan som över 50% av vår befolkning inte borde vara med i, då vi inte ens tror på gud.

Men det har ju alltid varit så, det är ju tradition, vi måste bevara de svenska traditionerna!
För det första har det inte alltid varit tradition. Vi i Sverige var asar innan vi tvångskonverterade till kristendomen och skulle vi hålla kvar vid alla traditioner vi haft skulle vi fortfarande utföara Blot, Galder och Sejd.
Så varför fortsätter vi med våra religiöst laddade högtider och fortsätter befästa religionen i vår vardag och samhälle då de flesta av oss antingen förnekar eller är tveksamma till gud?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar